Alles wat u moet begrijpen over het terugroepen van voertuigen

Herinnert Toyota, herinnert Nissan zich, herinnert Honda zich – het lijkt erop dat terugroepen deel uitmaken van het autorijden van het leven tegenwoordig. Hier is onze gids voor alles wat u nodig hebt om over hen te begrijpen.
Alleen al in de afgelopen maanden zijn duizenden nieuwe voertuigen teruggeroepen, waarbij iedereen van Porsche tot Peugeot betrokken is. Maar wanneer een terugroepactie op uw deurmat landt, wat moet u dan ook doen als u zich zorgen moet maken? Waarom worden voertuigen teruggeroepen? Als een specifiek ontwerp een producerend defect heeft dat een beveiligingsprobleem kan veroorzaken, wordt dit teruggeroepen.
Moet ik me zorgen maken?
Nee. In de grote meerderheid van de terugroepzaken zijn ze ‘alleen voor het geval’ terugroepen. De mogelijkheid dat uw voertuig een catastrofale storing lijdt, is normaal gesproken heel, extreem slank. Dat geeft echter niet aan dat je geen terugroepactie serieus moet nemen – je moet het herstelwerk op je auto laten doen. Naast het beveiligingsprobleem, kunt u het moeilijk vinden om uw voertuig aan te bieden als het niet heeft teruggeroepen werk dat erop is gebracht.
Hoe worden voertuigen teruggeroepen?
Recalls worden beheerst door de auto- en operatorservicebedrijf (VOSA) en worden alleen uitgegeven wanneer er een authentieke beveiligingsprobleem is. Wanneer een maker een auto wil terugroepen, neemt deze contact op met Vosa, die een terugroepnummer verwoordt. Vervolgens is het toegang tot eigendomsgegevens van de automobilist en het autolicentiebedrijf om ervoor te zorgen dat de huidige eigenaren van auto’s die in de terugroepactie zijn opgenomen, kunnen worden gecontacteerd.
Advertentie – Post gaat hieronder verder